SPORTOSTEOPATIE


Sport is een belasting voor ons lichaam en vraagt veel van ons bewegingsapparaat. Sportongevallen en overbelastingspijnen komen vrij frequent voor. Meer en meer wordt sportgeneeskunde een specialisatie op zich. .

Achillespeestendinitis, liesproblemen, adductorentendinitis, spierverrekking.zijn een hele rij aanslepende letsels. Waarom zijn behandelingen zo weinig blijvend succesvol bij deze letsels ? Heeft osteopathie hier een beter antwoord op ? Doen osteopaten nog wat anders dan wervels manipuleren ? De osteopaat kan helpen op twee verschillende manieren: ten eerste door het letsel sneller te helpen genezen en ten tweede door het voorkomen van die letsels. Verschillend met de andere methoden is dat de osteopaat zoekt naar de werkelijke oorzaak van het letsel. Dit kan zich in een totaal andere regio bevinden dan waar we pijn voelen.

Er zijn heel wat redenen waarom een sportend lichaam extra aandacht nodig heeft. Denk hierbij maar aan: aanpassing aan ondergrond bij tennissers, trauma’s bij voetballers, extreme belasting bij marathonlopers of triatleten, valpartijen bij wielrenners, algemene overbelasting bij voorbereiding op competitie,… .

B.V. De achillespeestendinitis: de oorzaak kan liggen in een verkeerd afrollen van de voet, omdat er blokkades aanwezig zijn ter hoogte van één of meerdere voetgewrichten. Door dit bewegingsverlies zal de schok dempende functie niet optimaal verlopen en tot irritatie van de achillespees leiden. De osteopaat zal deze blokkades in de voet of het enkelgewricht manipuleren om zo de normale beweeglijkheid te herstellen. Uiteraard kan ook de oorzaak gelegen zijn ter hoogte van de lendenwervelzuil. De vijfde lendenwervel staat in relatie met de achillespees via het ruggenmerg. Mobiliteitsverlies (= een blokkade) van deze wervel zal een negatieve invloed hebben op de elasticiteit van de pees en zo op lange termijn een ontsteking o een scheur tot gevolg hebben.

Liesproblemen vinden ook dikwijls hun oorsprong in het verlies aan bekkenmobiliteit of bij problemen van de hoger gelegen lendenwervels.

Een tenniselleboog vindt meestal zijn oorsprong in de nek, ter hoogte van de vijfde wervel, maar kan bijvoorbeeld eveneens optreden na het verstuiken van de pols.

Hoofdpijn, b.v bij een wielrenner, kan ontstaan wanneer het zadel te hoog staat in verhouding tot het stuur. Door een overdreven uitholling van zijn nek zal deze sporter een verstijving van de nekspieren ontwikkelen, met mogelijke hoofdpijn tot gevolg. Op deze manier zouden we nog lang kunnen verder gaan.

Naast het opsporen van letsels heeft de osteopaat eveneens als belangrijke taak het voorkomen van sportletsels. Dit door te zorgen voor een goede sporthouding, een beweeglijke wervelkolom, voldoende elastische spieren e.d. meer. Ook op voedingsgebied kan de osteopaat advies geven. Enerzijds om de prestaties te verbeteren, maar vooral opdat de voeding het lichaam van de sporter niet mag belasten tijdens zijn sport. Slechte of niet evenwichtige voeding zal een negatieve invloed hebben op spierelasticiteit, gewrichtskapsels, uithouding .e.d.

AFSPRAAK MAKEN?

BEL 050/67 03 65 of 0485/37 85 02


Stuur een e-mail

Adresgegevens praktijk

Evert van 't Padstraat 25 - 8310 Assebroek
Bekijk ligging in Google Maps

 

STUUR EEN BERICHT